Wysłany: Wto Sty 30, 2007 1:32 pm Temat postu: Fetor z "Raju"
Witam
Od kilku miesięcy jeżdżę do pracy upragnioną SKM'ką. Niestety oczekując na pociąg około godz. 7.00 na stacji Sulejówek znajdującej się na tyłach Marketu "RAJ" widzę (i niestety czuję) co rano unoszący się z tegoż budynku czarny dym (i okropny trujący fetor, prawdopodobnie powstały ze spalania śmieci). Obraz ten powtarza się dzień w dzień. Jest to bardzo uciążliwe. Wszyscy dbamy o środowisko i zdrowie, a taki "podmiot gospodarczy" nic sobie z tego nie robi i TRUJE mieszkańców.
Pozdrawiam wszystkich Serdecznie i proszę o info czy ktoś w związku z tą sprawą poczynił jakieś kroki, jeśli nie to trzeba coś z tym zrobić.
dlugo dlugo i nie tylko kolo 7 rano ja jezdza kapke pozniej i komin huczy pełną parą, a raczej pełnym dymem koloru blizejniesprecyzowanego siwo-zolto-brazowo-czarno-zielonego o smrodzie adekwatnym do opisu koloru
Tiaaa....zapomnialam calkiem,ze ochrona srodowiska i utrzymanie porządku ogranicza sie w Sulejowku do wysylania mieszkancom bezzasadnych wezwan podpartych nieaktualnymi przepisami w celu okazywania rachunkow za smieci i szamba za rok ubiegly.Rzut beretem od okien Urzedu juz nic nie widac,nic nie slychac i nic nie czuc.
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 8:48 am Temat postu:
Ciekawy jestem, czy zgłaszałaś ten fetor do wydziału ochrony środowiska lub na straż miejską, policję itp.?
Gadać jest łatwo, że ktoś czegoś nie robi, może troszkę inicjatywy ze swojej strony trzeba wykazać? W naszym kraju jest takie błędne myślenie, że urzędnik musi wszystko widzieć i o wszystko się troszczyć, a reszta go tylko krytykuje. Tymczasem jest tak, że dopóki nie przedstawi się problemu to urzędnik nie musi interweniować, bo po prostu nie widzi (nie chce widzieć lub nie ma ochoty widzieć) problemu. Jeśli zadzwonisz, albo napiszesz pismo to będzie miał już obowiązek. Taka jest zasada działania machiny urzędniczej i szybko się nie zmieni.
Wysłany: Czw Lut 01, 2007 9:02 am Temat postu:
Witam
Kilka godzin przed stworzeniem tego postu tj. 30 stycznia zgłosiłem problem Burmistrzowi, jednak do dnia dzisiejszego nie mam odpowiedzi. Jaki byłem dzisiaj z rana zaskoczony wchodząc na stacje nie widziałem dymu i nie czułem smrodu, przypadek czy interwencja? Gdyby jednak to był przypadek i "Raj" znowu zacząby smrodzić zgłoszę problem innym instytucjom.
Pozdrawiam
Kilka godzin przed stworzeniem tego postu tj. 30 stycznia zgłosiłem problem Burmistrzowi, jednak do dnia dzisiejszego nie mam odpowiedzi.
Tryb ustawowy udzielania odpowiedzi na pismo skierowane do urzędu jest ściśle określony i jest napewno dłuższy, niż 3 dni. Pewne doświadczenia z tym juz miałęm, na początku grudnia składałem pismo do ZTM i dostałem odpowiedź... tydzień temu.
Mona napisał:
A co sanepid ma do tego??
Bezpieczeństwo sanitarno-epidemiologiczne, to kiedyś była ich działka, a zagrożeniem tego typu są spaliny niewiadomego pochodzenia.
Robecio napisał:
Takimi rzeczami zajmuje się straz miejska chyba podobnie jak paleniem smieci itp, itd w sumie chyba od tego sa
Nie jestem pewien, ale napewno kiedyę zajmował Sanepid.
Wysłany: Pią Lut 02, 2007 8:06 am Temat postu:
atomek napisał:
Mona napisał:
A co sanepid ma do tego??
Bezpieczeństwo sanitarno-epidemiologiczne, to kiedyś była ich działka, a zagrożeniem tego typu są spaliny niewiadomego pochodzenia.
Robecio napisał:
Takimi rzeczami zajmuje się straz miejska chyba podobnie jak paleniem smieci itp, itd w sumie chyba od tego sa
Nie jestem pewien, ale napewno kiedyę zajmował Sanepid.
Sanepid na pewno nigdy się nie zajmował smrodami wydobywającymi się z kominów. Bardzo dużo ludzi pali śmieci, a senepid jest tylko jeden na powiat, więc nie wyrobiliby na kontrole Jaka epidemia grozi od takich smrodów?? Od tego jest Straż Miejska!
Sanepid na pewno nigdy się nie zajmował smrodami wydobywającymi się z kominów.
ustawa o Państwowej Inspekcji Sanitarnej z dnia 14 marca 1985, Dz.U. z 1985 roku, Nr 12, poz. 49;z pózn.zm. napisał:
Art. 1
Państwowa Inspekcja Sanitarna jest powołana do realizacji zadań z zakresu zdrowia publicznego, w szczególności poprzez sprawowanie nadzoru nad warunkami:
1) higieny środowiska,
2) higieny pracy w zakładach pracy,
3) higieny radiacyjnej,
4) higieny procesów nauczania i wychowania,
5) higieny wypoczynku i rekreacji,
6) zdrowotnymi żywności, żywienia i przedmiotów użytku,
7) higieniczno-sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne
- w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem szkodliwości i uciążliwości środowiskowych, zapobiegania powstawaniu chorób, w tym chorób zakaźnych i zawodowych.
[...]
Art. 4
1. Do zakresu działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej w dziedzinie bieżącego nadzoru sanitarnego należy kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, w szczególności dotyczących:
1) higieny środowiska, a zwłaszcza wody do spożycia, czystości powietrza atmosferycznego, gleby, wód i innych elementów środowiska w zakresie ustalonym w odrębnych przepisach,
2) utrzymania należytego stanu higienicznego nieruchomości, zakładów pracy, instytucji, obiektów i urządzeń użyteczności publicznej, dróg, ulic oraz osobowego i towarowego transportu kolejowego, drogowego, lotniczego i morskiego,
3) warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,
3a) nadzoru nad jakością zdrowotną żywności,
4) warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
5) warunków zdrowotnych środowiska pracy, a zwłaszcza zapobiegania powstawaniu chorób zawodowych i innych chorób związanych z warunkami pracy,
6) higieny pomieszczeń i wymagań w stosunku do sprzętu używanego w szkołach i innych placówkach oświatowo-wychowawczych, szkołach wyższych oraz w ośrodkach wypoczynku,
7) higieny procesów nauczania,
przestrzegania przez osoby wprowadzające substancje lub preparaty chemiczne do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz przez użytkowników substancji lub preparatów chemicznych obowiązków wynikających z ustawy z dnia 11 stycznia 2001 r. o substancjach i preparatach chemicznych (Dz. U. Nr 11, poz. 84),
9) przestrzegania przez podmioty wprowadzające do obrotu prekursory kategorii 2 i 3 obowiązków wynikających z ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii (Dz. U. Nr 179, poz. 1485), rozporządzenia (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 273/2004 z dnia 11 lutego 2004 r. w sprawie prekursorów narkotykowych oraz rozporządzenia (WE) Rady nr 111/2005 z dnia 22 grudnia 2004 r. określającego zasady nadzorowania handlu prekursorami narkotyków pomiędzy Wspólnotą a państwami trzecimi.
2. Do zakresu działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej w dziedzinie bieżącego nadzoru sanitarnego należy również kontrola przestrzegania przepisów dotyczących wprowadzania do obrotu produktów biobójczych i substancji czynnych oraz ich stosowania w działalności zawodowej.
W przypadku "Raju" to można też Art.4 pkt.1 ust.3 sprawdzić, bo skoro palą coś, co zanieczyszcza tak środowisko, to czy nie ma to kontaktu i negatywnego wpływu na żywność
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Idź do strony 1, 2Następny
Strona 1 z 2