Wysłany: Sro Lut 28, 2007 10:50 am Temat postu: Przyjdź do Urzędu miasta! Zachęca Lokalna, ja równiez.
Zachęcam wszystkich właścicieli nieruchomości z terenu Sulejówka.Koniecznie odwiedzcie Urząd, a szczegolnie Wydział Geodezji i sprawdźcie, czy stan w ewidencji jest zgodny ze stanem waszych ksiąg wieczystych i posiadanych map.Moze wówczas sie okazać, jak w moim przypadku, że nie zmieniając powierzchni, zmieniono wam przebieg granic nieruchomości.Mnie zmieniono w ten sposób, że granica zamiast jak dotąd przebiegać po zewnętrznej ścianie budynku, przebiega środkiem pomieszczeń mieszkalnych.W zamian otrzymałam od łaskawców z Urzędu 40-o centymetrowy pasek ulicy.
Na 40 centymetrowym kawalku, mozna posadzic piekne drzewka w odstepach 3 metrowych jesli dlugosc takiego kawalka pozwoli.
Warto zagladac raz na jakis czas do Urzedu, bylem w podobnej sytuacji, kiedy chodnik przy ulicy 11-go Listopada zostal naniesiony w planach zabudowy na mojej dzialce. Nikt nawet o to nie pytal,nawet nie sprawdzil zgodnosci granic dzialki z ulica.
Gdyby nie szybka interwencja w Urzedzie, dzisiaj bylbym nie tylko wlascicielem dzialki ale rowniez i miejskiego chodnika. Nie bede wspominal o przewodach telefonicznych, ktore zostaly zakopane na mojej dzialce podczas mojej nieobecnosci...... diabli wiedza na jakiej podstawie, jesli plany dzialki byly aktualne i dostepne dla wykonawcy robot!
Widzisz,to wcale nie jest zabawne,bo taka samowola urzedasow z geodezji pociaga za soba powazne konsekwencje prawne i finansowe. Skoro zmieniono mi kształt działki i przesunieto granice tak, iz zamiast po scianie budynku biegnie ona teraz srodkiem pomieszczen mieszkalnych, to tym samym podarowano czesc mojego budynku sąsiadowi.Sasiad moze teraz domagac sie ekwiwalentu pienieznego badz rozebrania budynku.Skoro przesunieto inny bok dzialki poza moje ogrodzenie,to narazono mnie na koszty przesuwania ogrodzenia, a kierowcow na niebezpieczenstwo przywalenie w moje /w przypadku przesuniecia/ ogrodzenie wystajace nagle z dotychczasowej linii ulicy. Zrobienie nowych map, to zaplacenie czyjejsc kolezance geodetce kilku tysiecy zlotych,a wiec kolejne koszty. Dokonanie zmian w ksiedzie wieczystej,to nastepny wydatek.To damo dotyczy obdarowanego czescia mojego budynku sasiada.
Pozostaje jedna droga, rozrobienie sprawy na caly kraj z powiadomieniem wszystkich mozliwych mediow, aby pokazac samowole biurokratow waadzy Sulejowka.
Ale coz,skoro pan burmistrz i jego przeswietni urzednicy sobie tego zycza,maja jak w banku.
Ale dukumentacja wydziału zagospodarowania nie stanowi dokumentacji własności. O własność stanowi akt notarialny, a przedstawiają ją mapy geodezyjne nakreślone przez geodetę dla zobrazowania informacji zawartych w akcie. Jeśli są te dokumenty, to informacje w wydziale zagospodarowania są do poprawienia, gdyż są ewidentnym błędem.
Teoretycznie tak.Ja tez tak myslalam,ale okazuje sie, ze nie.Dwukrotnie zwracalam sie do burmistrza i nic sie nie zmienilo,burmistrz ustami szefowej od geodezji odpisal,ze zmieniono jakims protokolem nie wiadomo kiedy,a poprawiac i prostowac nie maja zamiaru.Co ciekawsze,gdy wystepowalam w bodaj 1990 o podzial nieruchomosci, ta sama szefowa od geodezji zatwierdzila propozycje i mape podzialu i na tej podstawie sad dokonal podzialu spadku.Teraz ta sama madame kwestionuje nie tylko swoja ówczesna decyzje i wyrok sadu, ale i stan zawarty w ksiegach wieczystych.A na zmianie dokonanej przez urząd w ewidencji zyskuje nieruchomosc sasiednia z nieuregulowanym stanem prawnym wlasnosci i nigdy wczesniej nie wymierzana,do ktorej kawalka rosci sobie prawa jedna z nauczycielek.
Praca urzedu nie zmieni sie na zyczliwa i przyjazna mieszkancom,dokad niektorzy urzednicy myslacy kategoriami z czasow komuny w dalszym ciagu pozostana przyspawania do stolkow.
Przyznam szczerze, że z Pani relacji ciężko mi zrozumieć zaistniałą sytuację. Jakbym przejrzał dokumenty, to może prędzej, ale tak - ciężko cokolwiek powiedzieć.