Sulejówek - portal miejski
 Szukaj w portalu

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  

Portal - strona główna    Rejestracja ˇ Zaloguj :: Profil   Forum ˇ Szukaj na Forum

albo rybka, albo pipka

To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum FORUM SULEJÓWKA Strona Główna // Miasto, mieszkańcy, problemy...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Tak dla rozwoju budownictwa?
TAK
85%
 85%  [ 6 ]
NIE
14%
 14%  [ 1 ]
Wszystkich Głosów : 7

Autor Wiadomość
chasiek
moderator f.p.

Skąd *: Sulejówek

PostWysłany: Sob Sty 06, 2007 10:55 pm    Temat postu: albo rybka, albo pipka Odpowiedz z cytatem
Po objęciu władzy przez nową, praktycznie w 90% radę, ruch w sprzedaży nieruchomości, a dokładniej działek o powierzchni 3000m2 i wiecej został wstrzymany. Jako, że nieruchomości to mój chleb powszedni, wiem że powodem jest "plotka" o możliwości przekształcenia ziem "pod zabudowę jednorodzinną" na "pod zabudowę wielorodzinną" (a dokładniej segmenty mieszkalne).
Jest to ruch miejscowych i okolicznych developerów, którzy mają dość dobre stosunki z niektórymi nowymi radnymi. Np: działki w okolicach cmentarza w Sulejówku (przy drodze na Starą Miłosną) są na miejscu "wód chronionych" (idiotyzm urzędniczy), a teraz ich właściciele oczekują na zmiane statusu Smile

Czy jesteście za budową segmentów, wielorodzinnych budynków na terenie Sulejówka?
Ja osobiście tak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
neXTstep

PostWysłany: Sob Sty 06, 2007 11:10 pm    Temat postu: odp. Odpowiedz z cytatem
a ta ankieta z pytaniem o rozwoj budownictwa to chyba tego watku dotyczy.dosc dziwnie i sugestywnie postawione pytanie. zalezy gdzie i jakiego budownictwa.
ok, a co do segmentow to osobiscie nie mam nic przeciwko, choc na moje zdanie wplywa niewatpliwie przyjemny widok fajnych segmentow w starej milosnej, ktore to segmenty znajduja sie w otoczeniu wyasfaltowanych ulic, równo i schludnie wybrukowanych chodnikow, zadbanej zieleni i bez szpecacych kabli miedzy slupami, ktore to kable poprowadzono pod ziemia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
chasiek
moderator f.p.

PostWysłany: Sob Sty 06, 2007 11:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Dokładnie, popieram idee budowania w Sulejówku budynków wielorodzinnych. Niosą one ze sobą praktycznie same plusy: klasę średnią i wyższą średnią z Warszawy; kilka metrów dobrej nawierzchni asfaltowej (abyśmy mogli zobaczyć jak prawdziwy asfalt wygląda); urozmaicenie architektoniczne naszego miasta; rozwój miejscowej gospodarki.

Nie chciałbym, aby Sulejówek przeobraził się w "Osadę" zamrożoną w czasie, otoczoną prężnie rozwijającymi się sąsiadami.

Każda moja wypowiedź jest sugestywna, inaczej byłaby bezosobowym bulgotem. Dlatego temat, choć może wydać się wulgarny, nawiązuje do treści. A mianowicie, chcemy rozwoju budownictwa, ale czy w nadzieji na lepsze mamy akceptować kolejne przekręty? Przynajmniej ja mam już tego dość, także mimo sympatii i zaufania do niektórych znanych mi obecnych radnych, nie cofnę sie przed zmieszaniem ich z błotem dla dobra mojej "osady".
Powrót do góry
astan

PostWysłany: Nie Sty 07, 2007 8:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Ja natomiast preferuję wieżowce. Przynajmniej jeden wyróżniający się mógłby stanąć na terenie Sulejówka. Prócz dworku Piłsudskiego byłby drugą atrakcją miasta. Poza tym zajmuje mniej terenu a mieści więcej ludzi.
Powrót do góry
chasiek
moderator f.p.

PostWysłany: Nie Sty 07, 2007 6:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Tylko kto zwróciłby koszty budowy?
Cena z metra wnosiłaby przynajmniej dwukrotnie więcej niż w małym segmencie.
A Sulejówek nie jest na tyle atrakcyjnym miastem by ściągnąć tu ludzi gotowych zapłacić takie kwoty.
Powrót do góry
astan

PostWysłany: Pon Sty 08, 2007 8:05 pm    Temat postu: Tak dla budownictwa Odpowiedz z cytatem
Sulejówek nigdy nie będzie atrakcyjnym miastem jeżeli nic się w nim nie będzie działo.Konkursy tańca i boje o "kasztankę" idą w zapomnienie po kilku dniach. Tu trzeba czegoś więcej niż 2 festyny w roku. Tu trzeba wpuścić konkretnych inwestorów póki jest jeszcze trochę terenu do wykorzystania. Inaczej będziemy skazani na mieszkanie na parterze. Podobno w Wesołej jest już projekt domu kultury / ze sztucznym lodowiskiem /i innymi atrakcjami. W Starej Miłośnie ma być lub już jest sala kinowa. A My ludzie z Sulejówka czekamy na swoje atrakcje - pierwsze grzyby majowe - o ile urosną.
Powrót do góry
M.

Skąd *: Sulejówek Miłosna

PostWysłany: Pon Sty 15, 2007 8:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Jestem za domem kultury!
Wolałbym jednak, żeby Sulejówek był spokojnym i "niezabetonowanym" miasteczkiem - przecież w latach 70,80 czy 90 wypoczywały tu największe gwiazdy muzyki i filmu ze względu na duże zalesienie i małą aglomerację.
Powrót do góry
atomek
Administrator

PostWysłany: Wto Sty 16, 2007 2:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Masz dużo racji, środowisko naturalne w jak najmniej naruszonym stanie jest walorem turystycznym, rekreacyjnym itp. Mimo wszystko najbardziej liczą się obecnie najwięksi, najbardziej aktywni, dlatego ja jestem za dynamicznym rozwojem Sulejówka, kosztem (ale bez przesady Wink ) środowiska.
Powrót do góry
chasiek
moderator f.p.

PostWysłany: Wto Sty 16, 2007 11:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Oczywiście, że tak. Rozwój budownictwa jak i rozwój wogóle jest niezbędny, ale ja jestem przeciwko krętactwu w Urzędzie.

Mianowicie, proszę udać się do Urzędu (planowanie) na ul.Gdańskiej, następnie wypytać o tereny np: ul.Drobiarskiej.
Otrzymamy odpowiedź iż na tych terenach nie planowana jest zabudowa wielorodzinna, ze względu na choćby wody gruntowe. Zostaniemy wręcz zapewnieni, że plan nie zezwoli na budowe tam przykładowych segmentów.

Natomiast z moich w 90% pewnych źródeł właściciele tych terenów JUŻ OTRZYMALI pozytywne rozpatrzenie ich wniosków o możliwość zabudowy wielorodzinnej.

Jak jednoznacznie z tego wynika, KTOŚ z KIMŚ ma układ co do gruntów w Sulejówku. Szary mieszkaniec zostaje przez urzędniczki zbywany, natomiast po cichu tereny zostają przygotowywane do sprzedaży.

Miało być inaczej, jest jak zwykle?
Powrót do góry
Robecio

PostWysłany: Wto Sty 16, 2007 11:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Jestem za budową wielorodzinną ale nie w samym centrum miasta.
Jestem również przeciwny wycinaniu lasu pod zabudowę wychodzę z założenia: najpierw pola na samym końcu lasy.

Pozdrawiam
Robert A.
Powrót do góry
chasiek
moderator f.p.

PostWysłany: Wto Sty 16, 2007 11:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Gdybym to ja był członkiem rady miasta, lobbowałbym za budową jak największej ilości segmentów mieszkalnych (jak doskonale zagospodarowano to w Starej Miłosnej) oraz budynków mieszkalnych typu TBS.
Te pierwsze ściągną do nas mieszkańców Warszawy chcących odpocząć choć w nocy od zgiełku oraz mieszkańców wschodnich miast jak Mińsk, którzy pracują w stolicy.
Natomiast drugie budynki pozwolą wielu rodzinom Sulejówka znaleźć swóje własne cztery kąty, za niewygórowaną cenę (tak wkładu własnego jak i czynszu). Jeden już stoi w Miłosnej (ul.3maja/ul.Łukasińskiego) i pozytywnie urozmaica te okolice.

Budownictwo - TAK, przekręty - NIE
Powrót do góry
Robert

PostWysłany: Sro Lut 28, 2007 7:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Nie wiem dlaczego nie zauwazylem poprzednich tekstow Moderatore,dopiero teraz przeczytalem ze nieruchomosci to Twoj "chleb powszedni".
Tak prywatnie i z ciekawosci jesli masz jakies dane ?
Jaka grupa wiekowa ma najwiekszy udzial kupowaniu nieruchomosci w Sulejowku w ciagu ostatnich pieciu lat? Co kupuja ? dzialki budowlane, domy jednorodzinne, mieszkania czy domy wielorodzinne?
Gdzie chetniej sie osiedlaja ? Blizej centrum Sulejowka czy okolice? Czy sa to mieszkancy Sulejowka czy "przyjezdni" ?
Dzieki,
Powrót do góry
chasiek
moderator f.p.

PostWysłany: Czw Mar 01, 2007 1:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Mogę powiedzieć tylko tyle, ile sam wiem z mojej pracy. Mianowicie większość kupujących nieruchomości w naszych okolicach to ludzie z Warszawy, ale także z dalszych terenów, choćby ostatnio Lublin.
W samym Sulejówku ziemie są po pierwsze drogie, a po drugie jest ich bardzo mało. Największym zainteresowaniem cieszą się tereny Długiej Kościelnej, Cisia, Halinowa i Wesołej Zielonej.
Te ostatnie są dużo droższe od ziem Sulejówka, ale mają tę przewagę, że są Warszawiakom bliższe.
Planowana (a ostatnio zatwierdzona) obwodnica idąca przez Halinów może tak zatruć jak i polepszyć życie. Dla przyszłych nabywców ziem, jest to plus (choć zamieszanie z planem obwodnicy, tak mi jak i klientom zwiększyło ciśnienie) gdyż będzie to b.dobre połączenie komunikacyjne. Jak narazie warto kupować ziemie na wschód od Sulejówka oraz na terenach Okuniewa i Zabrańca - ceny niskie, wizja zwrotu poniesionych kosztów z duuuużym zyskiem, bliska.
Powrót do góry
chasiek
moderator f.p.

PostWysłany: Czw Mar 01, 2007 1:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Wiekowo jest różnie, najczęsciej 25-35 lat. Młodzi ludzie, tak single jak i pary. To najlepsza inwestycja, od wielu lat.

Zdecydowanie szybciej sprzedają się puste działki, tak rolne, jak i budowlane. Domy "cieszą" sie duuuuużo mniejszym zainteresowaniem.
Powrót do góry
Robert

PostWysłany: Czw Mar 01, 2007 1:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Dziekuje za szczegolowe informacje, zastanawiam sie nad kupieniem kawalka ziemi pod budowe na terenie Okuniewa w najblizszej przyszlosci.
Nie mam jeszcze sprecyzowanych potrzeb ale zastanawiam sie nam mozliwoscia inwestowania i dobrej lokacie pieniedzy. Nie bede sie rozpisywal o swoich planach inwestycyjnych na lamach Forum, ale dziekuje za cenne informacje i cenny kontakt z Panem.
Dziekuje i pozdrawiam,
Robert
Powrót do góry
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum FORUM SULEJÓWKA Strona Główna // Miasto, mieszkańcy, problemy... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: