| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Tak dla rozwoju budownictwa? |
| TAK |
|
85% |
[ 6 ] |
| NIE |
|
14% |
[ 1 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 7 |
|
chasiek moderator f.p.
|
Wysłany: Sob Sty 06, 2007 10:55 pm Temat postu: albo rybka, albo pipka |
|
|
|
Po objęciu władzy przez nową, praktycznie w 90% radę, ruch w sprzedaży nieruchomości, a dokładniej działek o powierzchni 3000m2 i wiecej został wstrzymany. Jako, że nieruchomości to mój chleb powszedni, wiem że powodem jest "plotka" o możliwości przekształcenia ziem "pod zabudowę jednorodzinną" na "pod zabudowę wielorodzinną" (a dokładniej segmenty mieszkalne).
Jest to ruch miejscowych i okolicznych developerów, którzy mają dość dobre stosunki z niektórymi nowymi radnymi. Np: działki w okolicach cmentarza w Sulejówku (przy drodze na Starą Miłosną) są na miejscu "wód chronionych" (idiotyzm urzędniczy), a teraz ich właściciele oczekują na zmiane statusu
Czy jesteście za budową segmentów, wielorodzinnych budynków na terenie Sulejówka?
Ja osobiście tak. |
|
| Powrót do góry |
|
|
neXTstep

|
Wysłany: Sob Sty 06, 2007 11:10 pm Temat postu: odp. |
|
|
|
a ta ankieta z pytaniem o rozwoj budownictwa to chyba tego watku dotyczy.dosc dziwnie i sugestywnie postawione pytanie. zalezy gdzie i jakiego budownictwa.
ok, a co do segmentow to osobiscie nie mam nic przeciwko, choc na moje zdanie wplywa niewatpliwie przyjemny widok fajnych segmentow w starej milosnej, ktore to segmenty znajduja sie w otoczeniu wyasfaltowanych ulic, równo i schludnie wybrukowanych chodnikow, zadbanej zieleni i bez szpecacych kabli miedzy slupami, ktore to kable poprowadzono pod ziemia. |
|
| Powrót do góry |
|
|
chasiek moderator f.p.
|
Wysłany: Sob Sty 06, 2007 11:43 pm Temat postu: |
|
|
|
Dokładnie, popieram idee budowania w Sulejówku budynków wielorodzinnych. Niosą one ze sobą praktycznie same plusy: klasę średnią i wyższą średnią z Warszawy; kilka metrów dobrej nawierzchni asfaltowej (abyśmy mogli zobaczyć jak prawdziwy asfalt wygląda); urozmaicenie architektoniczne naszego miasta; rozwój miejscowej gospodarki.
Nie chciałbym, aby Sulejówek przeobraził się w "Osadę" zamrożoną w czasie, otoczoną prężnie rozwijającymi się sąsiadami.
Każda moja wypowiedź jest sugestywna, inaczej byłaby bezosobowym bulgotem. Dlatego temat, choć może wydać się wulgarny, nawiązuje do treści. A mianowicie, chcemy rozwoju budownictwa, ale czy w nadzieji na lepsze mamy akceptować kolejne przekręty? Przynajmniej ja mam już tego dość, także mimo sympatii i zaufania do niektórych znanych mi obecnych radnych, nie cofnę sie przed zmieszaniem ich z błotem dla dobra mojej "osady". |
|
| Powrót do góry |
|
|
astan
|
Wysłany: Nie Sty 07, 2007 8:03 am Temat postu: |
|
|
|
| Ja natomiast preferuję wieżowce. Przynajmniej jeden wyróżniający się mógłby stanąć na terenie Sulejówka. Prócz dworku Piłsudskiego byłby drugą atrakcją miasta. Poza tym zajmuje mniej terenu a mieści więcej ludzi. |
|
| Powrót do góry |
|
|
chasiek moderator f.p.
|
Wysłany: Nie Sty 07, 2007 6:55 pm Temat postu: |
|
|
|
Tylko kto zwróciłby koszty budowy?
Cena z metra wnosiłaby przynajmniej dwukrotnie więcej niż w małym segmencie.
A Sulejówek nie jest na tyle atrakcyjnym miastem by ściągnąć tu ludzi gotowych zapłacić takie kwoty. |
|
| Powrót do góry |
|
|
astan
|
Wysłany: Pon Sty 08, 2007 8:05 pm Temat postu: Tak dla budownictwa |
|
|
|
| Sulejówek nigdy nie będzie atrakcyjnym miastem jeżeli nic się w nim nie będzie działo.Konkursy tańca i boje o "kasztankę" idą w zapomnienie po kilku dniach. Tu trzeba czegoś więcej niż 2 festyny w roku. Tu trzeba wpuścić konkretnych inwestorów póki jest jeszcze trochę terenu do wykorzystania. Inaczej będziemy skazani na mieszkanie na parterze. Podobno w Wesołej jest już projekt domu kultury / ze sztucznym lodowiskiem /i innymi atrakcjami. W Starej Miłośnie ma być lub już jest sala kinowa. A My ludzie z Sulejówka czekamy na swoje atrakcje - pierwsze grzyby majowe - o ile urosną. |
|
| Powrót do góry |
|
|
M.

|
Wysłany: Pon Sty 15, 2007 8:00 pm Temat postu: |
|
|
|
Jestem za domem kultury!
Wolałbym jednak, żeby Sulejówek był spokojnym i "niezabetonowanym" miasteczkiem - przecież w latach 70,80 czy 90 wypoczywały tu największe gwiazdy muzyki i filmu ze względu na duże zalesienie i małą aglomerację. |
|
| Powrót do góry |
|
|
atomek Administrator
|
Wysłany: Wto Sty 16, 2007 2:13 pm Temat postu: |
|
|
|
Masz dużo racji, środowisko naturalne w jak najmniej naruszonym stanie jest walorem turystycznym, rekreacyjnym itp. Mimo wszystko najbardziej liczą się obecnie najwięksi, najbardziej aktywni, dlatego ja jestem za dynamicznym rozwojem Sulejówka, kosztem (ale bez przesady ) środowiska. |
|
| Powrót do góry |
|
|
chasiek moderator f.p.
|
Wysłany: Wto Sty 16, 2007 11:39 pm Temat postu: |
|
|
|
Oczywiście, że tak. Rozwój budownictwa jak i rozwój wogóle jest niezbędny, ale ja jestem przeciwko krętactwu w Urzędzie.
Mianowicie, proszę udać się do Urzędu (planowanie) na ul.Gdańskiej, następnie wypytać o tereny np: ul.Drobiarskiej.
Otrzymamy odpowiedź iż na tych terenach nie planowana jest zabudowa wielorodzinna, ze względu na choćby wody gruntowe. Zostaniemy wręcz zapewnieni, że plan nie zezwoli na budowe tam przykładowych segmentów.
Natomiast z moich w 90% pewnych źródeł właściciele tych terenów JUŻ OTRZYMALI pozytywne rozpatrzenie ich wniosków o możliwość zabudowy wielorodzinnej.
Jak jednoznacznie z tego wynika, KTOŚ z KIMŚ ma układ co do gruntów w Sulejówku. Szary mieszkaniec zostaje przez urzędniczki zbywany, natomiast po cichu tereny zostają przygotowywane do sprzedaży.
Miało być inaczej, jest jak zwykle? |
|
| Powrót do góry |
|
|
Robecio
|
Wysłany: Wto Sty 16, 2007 11:44 pm Temat postu: |
|
|
|
Jestem za budową wielorodzinną ale nie w samym centrum miasta.
Jestem również przeciwny wycinaniu lasu pod zabudowę wychodzę z założenia: najpierw pola na samym końcu lasy.
Pozdrawiam
Robert A. |
|
| Powrót do góry |
|
|
chasiek moderator f.p.
|
Wysłany: Wto Sty 16, 2007 11:54 pm Temat postu: |
|
|
|
Gdybym to ja był członkiem rady miasta, lobbowałbym za budową jak największej ilości segmentów mieszkalnych (jak doskonale zagospodarowano to w Starej Miłosnej) oraz budynków mieszkalnych typu TBS.
Te pierwsze ściągną do nas mieszkańców Warszawy chcących odpocząć choć w nocy od zgiełku oraz mieszkańców wschodnich miast jak Mińsk, którzy pracują w stolicy.
Natomiast drugie budynki pozwolą wielu rodzinom Sulejówka znaleźć swóje własne cztery kąty, za niewygórowaną cenę (tak wkładu własnego jak i czynszu). Jeden już stoi w Miłosnej (ul.3maja/ul.Łukasińskiego) i pozytywnie urozmaica te okolice.
Budownictwo - TAK, przekręty - NIE |
|
| Powrót do góry |
|
|
Robert
|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 7:06 pm Temat postu: |
|
|
|
Nie wiem dlaczego nie zauwazylem poprzednich tekstow Moderatore,dopiero teraz przeczytalem ze nieruchomosci to Twoj "chleb powszedni".
Tak prywatnie i z ciekawosci jesli masz jakies dane ?
Jaka grupa wiekowa ma najwiekszy udzial kupowaniu nieruchomosci w Sulejowku w ciagu ostatnich pieciu lat? Co kupuja ? dzialki budowlane, domy jednorodzinne, mieszkania czy domy wielorodzinne?
Gdzie chetniej sie osiedlaja ? Blizej centrum Sulejowka czy okolice? Czy sa to mieszkancy Sulejowka czy "przyjezdni" ?
Dzieki, |
|
| Powrót do góry |
|
|
chasiek moderator f.p.
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2007 1:04 am Temat postu: |
|
|
|
Mogę powiedzieć tylko tyle, ile sam wiem z mojej pracy. Mianowicie większość kupujących nieruchomości w naszych okolicach to ludzie z Warszawy, ale także z dalszych terenów, choćby ostatnio Lublin.
W samym Sulejówku ziemie są po pierwsze drogie, a po drugie jest ich bardzo mało. Największym zainteresowaniem cieszą się tereny Długiej Kościelnej, Cisia, Halinowa i Wesołej Zielonej.
Te ostatnie są dużo droższe od ziem Sulejówka, ale mają tę przewagę, że są Warszawiakom bliższe.
Planowana (a ostatnio zatwierdzona) obwodnica idąca przez Halinów może tak zatruć jak i polepszyć życie. Dla przyszłych nabywców ziem, jest to plus (choć zamieszanie z planem obwodnicy, tak mi jak i klientom zwiększyło ciśnienie) gdyż będzie to b.dobre połączenie komunikacyjne. Jak narazie warto kupować ziemie na wschód od Sulejówka oraz na terenach Okuniewa i Zabrańca - ceny niskie, wizja zwrotu poniesionych kosztów z duuuużym zyskiem, bliska. |
|
| Powrót do góry |
|
|
chasiek moderator f.p.
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2007 1:08 am Temat postu: |
|
|
|
Wiekowo jest różnie, najczęsciej 25-35 lat. Młodzi ludzie, tak single jak i pary. To najlepsza inwestycja, od wielu lat.
Zdecydowanie szybciej sprzedają się puste działki, tak rolne, jak i budowlane. Domy "cieszą" sie duuuuużo mniejszym zainteresowaniem. |
|
| Powrót do góry |
|
|
Robert
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2007 1:42 am Temat postu: |
|
|
|
Dziekuje za szczegolowe informacje, zastanawiam sie nad kupieniem kawalka ziemi pod budowe na terenie Okuniewa w najblizszej przyszlosci.
Nie mam jeszcze sprecyzowanych potrzeb ale zastanawiam sie nam mozliwoscia inwestowania i dobrej lokacie pieniedzy. Nie bede sie rozpisywal o swoich planach inwestycyjnych na lamach Forum, ale dziekuje za cenne informacje i cenny kontakt z Panem.
Dziekuje i pozdrawiam,
Robert |
|
| Powrót do góry |
|
|