Sulejówek - portal miejski
 Szukaj w portalu

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  

Portal - strona główna    Rejestracja ˇ Zaloguj :: Profil   Forum ˇ Szukaj na Forum

Brak sali na imprezy!

To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum FORUM SULEJÓWKA Strona Główna // Wydarzenia, imprezy i informacje
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
S-Ela

Skąd *: Sulej??wek

PostWysłany: Wto Lut 28, 2006 1:01 am    Temat postu: Brak sali na imprezy! Odpowiedz z cytatem
Mam pytanie. Ale najpierw - cytat ze strony głównej portalu:
"Burmistrz miasta Sulejówka serdecznie zaprasza na recital Janusza Zakrzewskiego pt.: "Co mi zostało z tych lat". Przedstawienie odbedzie się w Szkole Podstawowej nr 3 w Sulejówku, przy ulicy Głowackiego 47 (wejście od Kopernika) w sobotę, 4 marca o godzinie 17:00. Wstęp Wolny."

Nie wiem, czy tylko mnie tak zniesmacza ten adres imprezy: nie mam nic przeciw szkole, ale na miły Bóg, jaka impreza kulturalna dla ogółu - w takiej oprawie jak (co nieco zwykle cuchnąca) sala gimnastyczna szkoły - będzie odbierana jako przeżycie kulturalne? Mam w pamięci kilka różnych imprez w tej szkole - także na korytarzach szkolnych Crying or Very sad i zawsze mi to miejsce psuło humor! (no, może poza konkursem tańca, ale to bliższe sportowym zmaganiom).
W związku z tym, mam pytanie - może ktoś "bliżej wojska" wie, czy jeszcze istnieje sala kinowa w naszym Sulejóweckim wojsku? (Jeszcze w latach ostatnich bywszego systemu, tam przedstawiali aktorzy warszawskiego Teatru Rozmaitości kapitalną "Gałązkę Rozmarynu" - przedstawienie z którym jeździli z sukcesem po USA). Pamiętam również kilka świetnych spotkań z aktorami, pieśniarzami, które organizował kilka lat temu TPS - w salce domu - d. Fundacji Paderewskich przy ul. Paderewskiego (salka dawnej kaplicy, mała - na imprezy bardziej kameralne - ale urokliwa; kto wie, czy jeszcze do wynajęcia?).
Ponieważ temat nurtuje mnie przy każdej okazji takich "szkolnych" Crying or Very sad imprez, rzucam temat do dyskusji dla mieszkańców Sulejówka (w tym o konieczności powstania czegoś w rodzaju Domu Kultury (choć nie znoszę tej nazwy, ale to chyba mój prywatny "odrzut" z nieodległego PRL-u Laughing )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tammar
Administrator

Skąd *: dobra gmina

PostWysłany: Wto Lut 28, 2006 9:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Jeśli chodzi o kulturę, działalność społeczną i promocję to Sulejówek jest daleko za murzynami. W moim mieście do dyspozycji jest sala ze sceną i fortepianem, na około 20 – 30 osób, sala konferencyjna z rzutnikiem i komputerem oraz sala komputerowa z sześcioma komputerami z dostępem do Internetu (oczywiście gratis). Mało tego, posiadamy małe muzeum (trzy sale i korytarz), które mieści się w piwnicach biblioteki. W ciągu roku oprócz wystaw młodych artystów, teatrzyków i innych kulturalnych przedsięwzięć, organizowane są dwie duże imprezy; Dożynki i Jarmark Doberski. Zauważę tylko, że moje miasto liczy 2 500 osób, w porównaniu do miasta Marszałka to dziura z ogromnym bezrobociem. Co tu dużo mówić tu zupełnie inaczej podchodzi się do pewnych spraw, a najciekawsze jest to, że jak mieszkałem w Sulejówku to nawet nie sądziłem, że może być inaczej!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
S-Ela

PostWysłany: Sro Mar 01, 2006 1:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
tammar napisał:
..... a najciekawsze jest to, że jak mieszkałem w Sulejówku to nawet nie sądziłem, że może być inaczej!

Tammarze, oświeć mnie, gdzie jest Dobra?
Zaciekawiłeś mnie tym postem niebywale... 2500 ludzi powiadasz? To znaczy, że my żyjemy w skansenie (z prostaczkami?) Wink
Albo...że t.zw. "waaaadza" w tym mieście od lat jest totalnie pozbawiona "nadbudowy" (co do "bazy" też jakoś chwilami mam wątpliwości Embarassed). A może to bliskość stolicy sprawia takie aberracje - no bo po co się trudzić na miejscu, zawsze ktoś może sobie wpaść do W-wy (jak już musi Laughing )
Powrót do góry
tammar
Administrator

Skąd *: dobra gmina

PostWysłany: Sro Mar 01, 2006 6:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Zachodniopomorskie, pomiędzy Nowogardem, a Stargardem. Jeszcze kilka miesięcy temu była tu również oddzielna jednostka zajmująca się kulturą, promocją i aktywizacją społeczną oraz obsługą bezrobotnych, ale niestety radni wszędzie są chyba tacy sami… nie mogli zwolnić kierowniczki, to wylali dziecko z kąpielą. Pomimo trudności dalej jakoś się wszystko kręci.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
S-Ela

PostWysłany: Wto Mar 07, 2006 1:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Dzięki Tammar za informację.
A tak BTW - do tematu, który wywołałam - byłam w sobotę na występie Pana Janusza Zakrzeńskiego, któremu towarzyszyły dwie damy: Pani Grażyna Barszczewska oraz sopranistka (Boże, chyba Pani Idzi, ale mogę przekręcać - acz nie tu problem). Imprezka odbywała się w....sali gimnastycznej szkoły Nr 3 w Miłośnie. I oczywiście - szlag mnie trafiał na ten obskurny "wystrój" przesympatycznego spotkania! Niestety, jestem "wzrokowcem", więc cała przyjemność zatruta tym otoczeniem - w efekcie, obiecałam sobie, że odwiedzę tę salę jedynie wtedy, gdyby mnie jakaś siła nieczysta zagnała na sesję rady! (biorąc pod uwagę "poziom" obrad - to chyba dość adekwatne miejsce Laughing )
Przy okazji dowiedziałam się, że niegdyś okazała sala widowiskowa w dawnym(?) WITPIS-ie - uległa destrukcji - zawalił się dach, czy podobny kataklizm, bo w okresie III RP nie było ani chętnych ani pieniędzy na remonty!
I tu naszła mnie niewesoła refleksja: bardzo łatwo coś się niszczy (samo? z zaniechania?) - a odbudować tak koszmarnie trudno... Jeśli to prawda z tą salą WITPIS-u, to także błąd zaniechania dotychczasowych władz Sulejówka - może trzeba było we właściwym momencie się włączyć? wejśc w jakąś spółkę? pomóc? No, ale trzeba mieć takie potrzeby - także wobec miejsca, gdzie gości kultura!
Czy i kiedy będzie szansa, że Sulejówek doczeka się podobnego, nowego miejsca? Co tu można zrobić?
Powrót do góry
sołtys

PostWysłany: Wto Mar 21, 2006 1:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
nie ma to jak w remizie OSP Laughing
Powrót do góry
Misiek

PostWysłany: Sob Lis 11, 2006 9:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Po remoncie sala w OSP Miłosna wygląda przyzwoicie. Problem polega na tym, że - moim zdaniem - tam zawsze będzie ciężko coś zorganizować, ponieważ strażacy nie są zbyt otwarci na ludzi spoza swojego grona, a sama sala często jest wynajęta na wiele miesięcy naprzód (wesela) i dogadać się co do terminu jest trudno.
Drugie miejsce, które przychodzi mi na myśl to bardzo fajna salka w Domu Parafialnym w Miłośnie. Szkoda, że stoi pusta. Ksiądz narzeka na rachunki i się dziwi, że ludzie niechętnie dają na tacę. Ja im się nie dziwię. Większość z nas pamięta jak powstawała (ogromnym wysiłkiem). W budnku tym przez pewien czas miały miejsce zajęcia SP3 (w trakcie remontu), krótko bo krótko ale funkcjonował tam MOK (po tym jak go wywalili z Victorii.)Z tego co pamiętam tylko kilka razy ta sala była wykorzystywana do celów kulturalnych. Na początku lat 90tych były wikariusz ks. Piotr Figauzer organizował pokazy filmowe, (przychodzili ludzie w każdym wieku - bilet co łaska), zorganizował kafejkę dla młodzieży (teraz tam jest sklepik z dewocjonaliami). Jemu się chciało, innych odważnych od kilkunastu lat nie widzę Sad Więc teoretycznie ta sala też jest ...
Powrót do góry
Galaxia

Skąd *: Warszawa Wesoła

PostWysłany: Wto Lis 21, 2006 10:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
tammar napisał:
Jeśli chodzi o kulturę, działalność społeczną i promocję to Sulejówek jest daleko za murzynami. W moim mieście do dyspozycji jest sala ze sceną i fortepianem, na około 20 – 30 osób, sala konferencyjna z rzutnikiem i komputerem oraz sala komputerowa z sześcioma komputerami z dostępem do Internetu (oczywiście gratis). Mało tego, posiadamy małe muzeum (trzy sale i korytarz), które mieści się w piwnicach biblioteki. W ciągu roku oprócz wystaw młodych artystów, teatrzyków i innych kulturalnych przedsięwzięć, organizowane są dwie duże imprezy; Dożynki i Jarmark Doberski. Zauważę tylko, że moje miasto liczy 2 500 osób, w porównaniu do miasta Marszałka to dziura z ogromnym bezrobociem. Co tu dużo mówić tu zupełnie inaczej podchodzi się do pewnych spraw, a najciekawsze jest to, że jak mieszkałem w Sulejówku to nawet nie sądziłem, że może być inaczej!

No właśnie.Wstyd ,że Sulejówek wogóle się nie promuje.Można robić przecież w szkołach jakieś imprezy.Andrzejki niebawem i też cisza.Nikt nic nie organizuje
Powrót do góry
M.

Skąd *: Sulejówek Miłosna

PostWysłany: Czw Lis 30, 2006 5:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Można wypożyczać salę OSP w Sulejówku Miłośnie, ale ubolewam nad brakiem Domu Kultury w Sulejówku. To powinni nam obiecać kandydaci na burmistrza oraz do RM - nie sądzicie ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
atomek
Administrator

PostWysłany: Czw Lis 30, 2006 6:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Myślę, że to jedna z wielu rzeczy, które należy zrobić w tej kadncji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum FORUM SULEJÓWKA Strona Główna // Wydarzenia, imprezy i informacje Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: